Tal med børn om døden

Når børn for første gang oplever et dødsfald, dukker der mange spørgsmål og tanker op.

De to film på denne side med tøjdyrene Snapper og Topper kan bruges som udgangspunkt til  at tale med børn om at miste.

- Jeg har aldrig været til en begravelse før, så jeg ved ikke, hvad der skal ske henne i kirken. Og hvor er bedstefar egentlig henne nu, hvor han er død? Hvordan får han en plads henne på kirkegården, så vi kan besøge ham der? Og hvad gør jeg, når det hele tiden trykker herinde i mit bryst, så det føles som om, jeg er ved at eksplodere, fordi jeg bare er så ked af det?

Tøjdyret Snapper har mange spørgsmål, da hendes bedstefar dør, og sammen med sin fætter Topper sætter hun sig for at finde svar på nogle af de mange spørgsmål, der dukker op hos børn, når de mister et menneske, de har kær.

De to film beskæftiger sig i børnehøjde med døden og begravelse/bisættelse, og giver børn og deres voksne et grundlag at tale sammen ud fra. Filmene kommer hele vejen rundt om emnet, så der er mange indgange til at snakke sammen både om tanker og følelser, og om lavpraktiske ting som urner, blomster og gravsteder. Og så giver filmene de voksne mulighed for at forberede børn på, hvad der sker til en begravelse, hvis det er første gang, de skal med.

 

Børns reaktion er tit en fantastisk blanding af eksistentielle overvejelser og lavpraktiske spørgsmål, og filmene lægger derfor op til både at snakke om tanker og følelser og mere lavpraktiske ting som urner, kister, blomster og gravsteder.

Snapper besøger præsten Niels, og Topper tager til bedemanden, blomsterhandleren og på kirkegården i deres søgen efter svar. Og sammen tager de hen i kirken for at se, hvordan sådan en begravelse egentlig foregår, og blive klogere på ritualet, musikken, og hvorfor vi tager i kirke til en fælles afsked, i stedet for hver især at ligge hjemme under dynen og være kede af det. Det giver mulighed for at forberede børn på, hvad der sker til en begravelse, hvis det er første gang, de skal med.

Se videoen "Om at miste" - begravelsen - her

"Om at miste" er udviklet og produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter med økonomisk støtte fra Y’s Men Region Danmarks klubber, sogne og menighedsråd.

Har du spørgsmål til projektet, så er du meget velkommen til at kontakte os. Ring eller skriv til:
Projektleder Søren Johan - sj@dkm.dk - tlf. 21 72 17 09
Journalist Rikke Bøgh - rb@dkm.dk   - tlf. 23 48 36 17