nyborgkirke.dk > Aktiviteter > Koncerter og andre arrangementer

Koncerter og andre arrangementer

Hvis ikke andet er anført, finder koncerterne sted i

Nyborg Vor Frue Kirke, Gammel Torv 1, 5800 Nyborg (vis på kort).

Arrangører af koncerterne: Organist Claus Tolstrup og organistassistent Gitte Berggreen.

Billetter:

Der kan købes billetter ved døren fra ca. en halv time før koncertstart.

Der er forsalg til koncerterne på visitnyborg.dk via link nedenfor ved den enkelte koncert eller hos VisitNyborg - Nyborg Turistbureau, Torvet.

AFLYST - Scarlatti og Stabat Mater

Aflyst pga. coronarestriktionerne.

Torsdag den 8. april 2020 kl. 20 i Nyborg Vor Frue Kirke

Entré: 100 kr.

Musik af Domenico Scarlatti

med Musica Ficta og akkordeonist Bjarke Mogensen

Domenico ScarlattiMusica Ficta: 10 sangere og Bo Holten (dirigent)

Bjarke Mogensen: akkordeon

Program:

Stabat Mater for 10 sangere og akkordeon,

en messe-sats a capella,

sonater for cembalo arrangeret for og spillet på akkordeon af Bjarke Mogensen.

Domenico Scarlatti fødtes 1685 i Napoli i en rigtig musikerfamilie: 3 af hans brødre og hans far var også komponister – operakomponister nemlig, for det var det man var i Napoli på den tid. I 1685 fødtes også både Händel og Bach, og vor Scarlatti, Domenico, har lidt uretfærdigt stået i skyggen af de to store tyske barok-giganter.

Men det vil Musica Ficta og Bjarke Mogensen nu gøre noget ved ved opførelsen af nogle af de bedste af Scarlattis vidunderlige vokalværker, der aldrig har fået den påskønnelse de fortjener.

Først og fremmest det 10-stemmige Stabat Mater, der på mageløs vis fremmaner Jesu Moders klage og sorg ved sønnens kors i et ekspressivt 25 min. langt forløb, akkompagneret af Bjarke Mogensens akkordeon, som her tjener som den continuo-akkompagnatør, som ligger som basis for næsten al musik fra barokken.

Derforuden synger Musica Ficta også a capella en messe-sats, og Bjarke Mogensen spiller et udvalg af Scarlattis sonater:

555 sonater, det er hvad Domenico Scarlatti især er blevet berømt for. Disse djævleblændte og ofte vanvittigt virtuose stykker passer ligeså godt under klavervirtuosen Vladimir Horowitz’ hænder som under enhver begavet cembalists. Og har tjent som det super-elegante indslag i enhver keyboardspillers koncerter i snart 300 år.

Men nu har Danmarks store akkordeon-spiller, Bjarke Mogensen, kastet sig over disse barokke virtuosperler og spiller dem på sit eget lodrette keyboard, så det klinger så autentisk, som havde Scarlatti tænkt dem sådan.

Bo Holten vil undervejs i koncerten fortælle om Scarlattis farverige liv og værk, bl.a. hans konkurrencespil med Händel i Rom omkring 1710, hvor de to unge genier duellerede på cembalo og orgel. Hvad udfaldet blev… ja det kan De få at vide ved koncerten.

 

AFLYST - Requiem af John Frandsen

John Frandsen

Aflyst pga. coronarestriktionerne.

Tirsdag den 20. april 2021 kl. 19.00 i Korsbrødregården

Introduktion til efterfølgende koncert

Komponisten John Frandsen fortæller om sit værk Requiem

Fri entré til introduktionen.

Værket Requiem opføres i Nyborg Vor Frue Kirke kl. 20.00. Introduktionen slutter ca. kl. 19.30, og tilhørerne ved introduktionen lukkes som de første ind i kirken, når dørene åbnes for publikum ca. kl. 19.30.


Foto: Marie Louise Munkegaard


En sjælden begivenhed

Ikke mange giver sig i kast med at skrive et værk som dette, men hvis nogen i Danmark skulle gøre det, måtte det nok være John Frandsen, som ud over at være en af landets mest spændende og produktive komponister gennem sit virke som organist igennem mange år har levet med den teologiske og kirkemusikalske tradition, som ikke bare den danske højmesseordning, men også hans eget Requiem udspringer af. I værket stilles de undertiden drabelige tekster fra den latinske dødsmesse over for mere inderlige moderne salmetekster af den danske salmedigter Simon Grotrian.

Et dansk requiem til tiden
I 2013 uropførte DR Symfoniorkesteret og DR Koncertkoret sammen med fem solister den danske komponist John Frandsens Requiem. Koncerten var en stor succes. De professionelle anmeldere roste værket til skyerne, og efter koncerten skrev et medlem af publikum til komponisten:

”Dit værk ramte nogle sider ved denne musiktype, som jeg ikke har oplevet før, samtidig med at det bekræftede den tradition, som det baserede sig på og placerede sig i. Kombinationen af det meget forskellige udtryk i værkets enkelte bestanddele og de sammenhænge, som man klart fornemmede og oplevede, gjorde det til en meget helstøbt oplevelse. Jeg blev meget bevæget på forskellige måder i løbet af de næsten to timers intense oplevelse, fra dødsangst og græmmelse til melankoli og rørelse, og tårer pressede sig på mere end én gang.”

Aflyst pga. coronarestriktionerne.

Tirsdag den 20. april 2021 kl. 20.00 i Nyborg Vor Frue Kirke

Koncert

Entré: 100 kr.

John Frandsen: Requiem

Med Vokalensemblet Ars Nova og domorganist Kristian Krogsøe (Århus)

Dirigent: Paul Hillier

John Frandsen er en af vor tids førende kirkekomponister.

Hans Requiem fra 2010 blev uropført med orkester i 2013. Hos os opføres værket i en ny kammerudgave for orgel, soli og kor. Vokalensemblet Ars Nova synger både solostemmer og korstemmer.

Værket udfolder hele den middelalderlige, latinske messetekst i fascinerende vekslen mellem musik, soli og korsatser samt intime solosalmer til dansksproget poesi af digteren Simon Grotrian.

Komponisten har tilegnet sit værk til ofrene for tragedien på den norske ø Utøya i 2011.

Ars Nova
Foto: Nikolai Østergård

De medvirkende
Vokalgruppen Ars Nova Copenhagen består af 12 sangere og anses for at være blandt verdens førende ensembler af sin type. Ars Nova har specialiseret sig i fortolkningen af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, der udføres med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt i verden – og har igennem årene turneret i mere end 35 lande.
Kristian Krogsøe er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium og i Berlin og er en af sin generations førende danske kirkemusikere. Han blev i 2007 – som 24-årig – ansat som domorganist i Aarhus.
Ars Novas chefdirigent igennem mere end 20 år, Paul Hillier, er englænder og anses for at være en af verdens bedste kordirigenter. Han var stiftende medlem af den legendariske vokalkvartet The Hilliard Ensemble og grundlagde senere Theatre of Voices, som han stadig står i spidsen for.

Værket varer i denne udgave 75-80 minutter og gennemføres uden pause.

Dørene til kirken åbnes for publikum ca. kl. 19.30.