Kirkesiden

Her bringes artikler fra kirkesiden i Lokalavisen Nyborg. Den seneste kan læses herunder; en række tidligere artikler kan findes under Tidligere artikler.

Håndvask og næstekærlighed

Af Ida Korreborg

Pilatus vasker sine hænderVerdenshistoriens nok mest berømte håndvask står beskrevet i Mathæusevangeliets påskeberetning. ”Jeg er uskyldig i denne mands blod,” sagde Pontius Pilatus, medens han demonstrativt vaskede sine hænder i alles påsyn. Presset af folkemængdens krav lod han derefter Jesus dømme til døden, selv om han ikke kunne se, at han var skyldig i noget.

Siden har udtrykket ”jeg vasker mine hænder” fået betydningen at fralægge sig ansvaret og tage afstand fra sine egne handlingers konsekvens. Det er også derfor, vi siger, at der er kø ved håndvasken, når ingen vil tage ansvar for noget.

Men nu har håndvask fået den helt modsatte betydning, fordi vi, ved at vaske hænder, viser ansvar og tænker mere på de andre end på os selv. For det vigtigste her er ikke, hvorvidt jeg bliver smittet med en for de fleste egentlig ret banal sygdom, men at jeg ikke bringer smitte til de svage og skrøbelige.

Og på en eller anden bagvendt og utilsigtet måde er det jo et oplagt billede på evangeliets budskab: Det vigtigste er ikke mig selv; det vigtigste er dem, der har brug for mig.

Det er et budskab, der blev skåret ud i sin yderste konsekvens af en mand, der lod sig dømme og dræbe for at tage skyldens, dommens og dødens byrde fra os. Derfor er vi aldrig mere alene, når noget ondt rammer os. Det budskab har i to tusind år holdt mennesker oppe i fortvivlede stunder – og det kan det også nu.

For selv om vi ikke kan være fysisk sammen – er vi alligevel nærmere hinanden. Jeg har lagt mærke til, at folk nu hilser på hinanden, når de går tur – på behørig afstand selvfølgelig. Men før hastede vi bare fortravlede forbi. Nu synger vi til hinanden fra altaner og internet, for at bringe trøst og håb videre. Vi køber ind for hinanden og hjælper andre med stor offervilje.

Det ansvar, vi tager for hinanden, har mange udtryk og mange navne; solidaritet er et af dem; næstekærlighed er et andet.

I skrivende stund ser det ud til, at påskens gudstjenester desværre bliver aflyst. Ligesom vores hjemlige påskefrokoster og ferier ud i foråret nok bliver det.

Men jeg håber, at når engang det her er ovre, vil vi huske, hvor utroligt det har været – på den ene side at miste den faste grund under fødderne og så alligevel mærke, at der er sten at træde på – alt det som Pontius Pilatus vaskede af sig: Modet til at stille op for det gode; viljen til fællesskab med de svage; troen på, at det onde ikke kan få bugt med os. Og håbet for, at sådan vil det altid være.

Glædelig påske – på trods!

Billede: Kristus foran Pontius Pilatus, som vasker sine hænder. Maleri af Jan Baegert, ca. 1520.