nyborgkirke.dk > Aktiviteter > Kirkehøjskole

Kirkehøjskolen ved Nyborg Kirke

Kirkehøjskolen ved Nyborg Vor Frue Kirke har sædvanligvis to kirkehøjskolesøndage, én i september efter høstgudstjenesten og én i marts, samt fire kirkehøjskoleaftener hen over vinteren. De fire aftener har sædvanligvis et samlet, overordnet tema. Søndagene vil have hvert sit tema. Der kan også forekomme enkelte andre arrangementer i Kirkehøjskolen.

Da alle forårskonfirmationerne i 2020 pga. corona-situationen er flyttet til august/september, er der ingen Kirkehøjskolesøndag i september 2020.

Til gengæld er der, ud over foredragene, to koncerter i foråret 2021 i tilknytning til kirkehøjskoleemnet "Kirke og musik" med en introduktion til den ene koncert ved komponisten selv.

Kirkehøjskoleaftener

Praktiske oplysninger:

Møderne holdes i denne sæson i Nyborg Vor Frue Kirke, Gl. Torv, 5800 Nyborg - pga. afstandskrav.

Alle er velkomne – også til enkelte arrangementer. Der er gratis adgang. Stående kaffe er også gratis.

Til koncerterne er der en entré på 100 kr.

Kirkehøjskole 2020

Program for sæson 2020/2021

Kirke og musik

Fire foredrag og to koncerter

Musik er et fællessprog for alle mennesker – og hvad ville en gudstjeneste være uden salmer og musik? Kirkehøjskolen sætter fokus på musikken og dens betydning – også i den lutherske gudstjeneste.

Tirsdag den 29. september 2020 kl. 19.30
Jørgen Kjærgaard (lektor ved Vestervig Kirkemusikskole og adj. professor ved Århus Universitet i hymnologi og liturgi)
Hvorfor synger vi i kirken?

Kirken har altid sunget. Men bladrer man bare lidt i salmebogen, ser man straks, at der er ganske stor forskel på, hvad man har sunget gennem århundrederne. Og der skrives fortsat nye salmer. Hvad er meningen med kirkens sange – både de gamle og de nye. Hvilken funktion har salmerne i gudstjenesten, kirkehandlingerne og hvor de ellers bruges; og gør det noget ved og med os, når vi synger i kirken – ja, hvad er en salme egentlig?

Foredraget vil belyse disse spørgsmål med brug af Den Danske Salmebog og inddragelse af fællessang.

Torsdag den 5. november 2020 kl. 19.30
Peter Vuust (hjerneforsker og jazzmusiker)
Musik og menneske: Musik på hjernen

Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til og udøver musik? Og hvordan påvirkes mennesket af musik, både fysisk, følelsesmæssigt og sprogligt?

Den anerkendte hjerneforsker Peter Vuust  fortæller med udgangspunkt i sin forskning og i sin karriere som jazzmusiker om, hvordan hjernen bearbejder musik og om forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner.

Tirsdag den 19. januar 2021 kl. 19.30
Martin L. Hornstrup (kirkemusiker, sanger og oplægsholder)
Salmer i dag

I Danmark har vi en fantastisk tradition for at synge salmer sammen. Martin Hornstrup arbejder som organist dagligt på at holde denne tradition i live og udvikle den, så den ikke stivner. Som kirke må vi tale med nutidsmennesker i et poetisk og musikalsk sprog, som vi kan spejle vores liv i. Et foredrag med fællessang.

Tirsdag den 23. marts 2021 kl. 19.30
Bo Holten (dirigent og komponist)
Kirkemusikkens store værker

Al den musik, vi kender fra år tusind til år 1500, er stort set altsammen kirkemusik. Først senere kommer der verdslig musik til; den havde man hidtil aldrig skrevet ned. Bo Holten vil præsentere kirkemusik af den HELT STORE slags fra 1199, fra 1539, fra 1594, fra 1729 og fra 1959. Altsammen musik han selv har enten sunget eller dirigeret. Musik fra de sidste 800 år!

To koncerter og en introduktion

J.S. BachTirsdag den 30. marts 2021 kl. 19.30 i Nyborg Vor Frue Kirke

Koncert

J.S. Bach: Johannespassionen

Med solister samt kor og orkester fra Friedrich-Schiller-Universität i Jena, Tyskland

Dirigent: Sebastian Krahnert

Johannespassionen er fra 1724. Oprindelig var den en del af gudstjenesten langfredag, skrevet i to dele og i samtiden fremført med en timelang prædiken imellem delene.

Det var altså oprindelig kirkelig brugsmusik. Formålet med passionen var at fortælle Jesu lidelseshistorie. Til slut afrundes med en kor-epilog om frelse og opstandelse: Historien ender i lys.

I Bachs passionsmusik er ordet i centrum. Virkemidlerne er afmålte, og værket er smukt symmetrisk opbygget: Alt går op i en højere enhed. Men det er også direkte, intens og dramatisk musik. Hos Bach bliver Johannes-evangeliet ikke blot fortalt, som man så det hos tidligere komponister, det bliver fortolket og udlagt i musikken, og værkets opbygning og variation er i høj grad med til at skabe dramatikken.

Entré: 100 kr.

John FrandsenTirsdag den 20. april 2021 kl. 19.00 i Korsbrødregården

Introduktion til koncert

Komponisten John Frandsen fortæller om sit værk Requiem.

Værket Requiem opføres i Nyborg Vor Frue Kirke kl. 20.00. Introduktionen slutter ca. kl. 19.30, og tilhørerne ved introduktionen lukkes som de første ind i kirken, når dørene åbnes for publikum ca. kl. 19.30.

Der er gratis adgang til introduktionen, men entré på 100 kr. til koncerten.

Foto: Marie Louise Munkegaard

Tirsdag den 20. april 2021 kl. 20.00 i Nyborg Vor Frue Kirke

Koncert

John Frandsen: Requiem

Med Vokalensemblet Ars Nova og organist

Dirigent: Paul Hillier

John Frandsen er en af vor tids førende kirkekomponister.

Hans Requiem fra 2010 blev uropført med orkester i 2013. Hos os opføres værket i en ny udgave for orgel, soli og kor. Vokalensemblet Ars Nova synger både solostemmer og korstemmer.

Værket udfolder hele den middelalderlige, latinske messetekst i fascinerende vekslen mellem musik, soli og korsatser samt intime solosalmer til dansksproget poesi af digteren Simon Grotrian.

Komponisten har tilegnet sit værk til ofrene for tragedien på den norske ø Utøya i 2011.

Entré: 100 kr. Dørene til kirken åbnes for publikum ca. kl. 19.30.