
Koncert:
Middelalderlige evergreens fra De Britiske Øer. Med Helen Davies, keltisk harpe; Poul Høxbro, fløjter og slagtøj.
Det er med sublimt harpespil, bløde og intense fløjtetoner samt delikat trommespil, at Helen Davies fra Wales og Poul Høxbro fra Danmark i dette program fortolker klassisk engelsk middelaldermusik og urgamle keltiske melodier. For smuk er den keltiske tone. Dragende, uimodståelig, tidløs. Og nøjagtig det samme gælder for mange af de melodier, der er overleveret i engelske manuskripter fra middelalderen. Tag med på en rejse over grønne bakker, udstrakte heder, blomstrende enge og forrevne klipper, gennem klostergården og riddersalen til toner og tekster fra De Britiske Øer.
Det er nok ikke for meget sagt, at enhver, som for første gang bliver præsenteret for musik fra 1200-tallets England, vil blive forbavset. Musikkens bløde harmonier er så aldeles anderledes, end hvad man møder i f.eks. fransk, italiensk og tysk musik fra samme periode. Melodierne, så enkle, smukke og helt tidløse gør virkelig den engelske musik til noget helt enestående i de middelalderlige musiklandskaber, og meget få vil være i stand til at modstå den rene skønhed i disse melodier.
Det samme kan siges om de fleste traditionelle keltiske melodier. Ingen type af "folkemusik" har erobret verden på samme måde som den traditionelle musik fra Irland, Skotland og Wales. Disse melodier har helt enestående egenskaber, når det gælder at berøre hjertet, selv hos folk udenfor de keltiske områder. Det er også tidløs musik, og den kender ingen grænser.
Så hvad kan være mere oplagt, end at blande disse toner, som vi kender enten igennem manuskripter eller fra mundtlig overlevering, og placere de gamle, klassiske engelske middelaldermelodier side om side med de traditionelle keltiske på en måde, som understeger både deres forskelle og ligheder. Dette er - i al sin enkelthed - hvad Helen Davies og Poul Høxbro længe har ønsket at gøre og endelig kan præsentere i dette program, som er en tribut til skønne melodier fra De Britiske Øer.
Som et særligt indslag i programmet præsenteres en meget speciel skotsk fløjte, nemlig den såkaldte Tusculum-whistle. Denne diminutive fløjte, som nu opbevares på Museum of Scotland, er fundet i nærheden af North Berwick og dateret til 1300-tallet. Den er lavet i messing, måler blot 14 cm, men har alligevel 6 fingerhuller, som på en moderne "penny whistle".
Den australske instrumentmager, Mark Binns, har lavet en kopi af denne utrolige lille fløjte, og det viste sig, at den faktisk kunne producere en næsten perfekt pentaton skala over 1 og en halv oktav. Denne fløjte har naturligvis en egen lille melodi i programmet.
Mark Binns anvendte også dimensioner og andre egenskaber hos denne fløjte til at lave en lidt større diatonisk fløjte, og vi opdagede, at netop dimensionerne hos Tusculum-fløjten fungerede overraskende godt, når man skal overvinde udfordringerne ved at lave, og spille på, ganske små fløjter. Denne inspirerede kopi vil også forekomme i programmet.