nyborgkirke.dk > Aktiviteter > Koncerter og andre arrangementer

Koncerter og andre arrangementer

Hvis ikke andet er anført, finder koncerterne sted i

Nyborg Vor Frue Kirke, Gammel Torv 1, 5800 Nyborg (vis på kort).

Arrangører af koncerterne: Organist Claus Tolstrup og organistassistent Gitte Berggreen.

 

Billetter:

Der kan købes billetter ved døren fra ca. en halv time før koncertstart.

Der er forsalg til koncerterne på visitnyborg.dk eller hos VisitNyborg - Nyborg Turistbureau, Torvet.

Norden i Nyborg - 2 koncerter

Vokalensemblet Musica Fictas 2. koncert som husensemble i Nyborg Vor Frue Kirke i 2019:

Torsdag den 5. september 2019 kl. 20 i Nyborg Vor Frue Kirke          Køb billet her...

Musica Ficta og Bo Holten

Musica FictaDen Danske Sang – født og genfødt

Sange af Weyse, Nielsen og Laub

Hvad er den danske sang? Dette spørgsmål har vi i Musica Ficta stillet os selv i nu over 20 år, og efterhånden har vi fået et meget nært og fortroligt forhold til denne særlige genre, som om noget er karakteristisk for dansk musikkultur.

Ved denne koncert sætter vi to værker i centrum, som vi mener er de allervigtigste for udformningen af den danske sangs grundmanifest. Weyse og Ingemanns Morgen- og aftensange indeholder tekster og melodier, som de flest danskere kender og kan synge med på. Trods deres udpræget romantiske præg, er melodierne aldeles sangbare og blev da også skrevet, så selv børn kunne synge dem - tilmed i flerstemmig sats.

I starten af 1900-tallet skete en der en udvikling i genren, delvist påvirket at et gennemgribende vitalistisk kunstsyn, hvor den kunstfærdige udsmykning af musikken måtte vige tilbage for enkelhed, renhed, styrke og sundhed. Carl Nielsen og Thomas Laub gik sammen om at revitalisere den danske sang, netop med disse begreber for øje. Men intentionerne om en reform af sangskatten var ikke kun tænkt ud fra et æstetisk perspektiv; de danske sange hørte danskerne til og skulle skrives så alle - høj som lav - kunne synge dem. Melodierne skulle være enkle og sangbare; akkompagnementet ligeså: enkelt og uprætentiøst; og teksterne skulle forholde sig direkte til den jævne mands levede liv.

Resultatet af Nielsen og Laubs samarbejde blev offentliggjort under titlen En Snes Danske viser og udkom i to bind i henholdsvis 1915 og 1917. Samlingerne indeholder de måske allermest kendte sange fra traditionen, men også helt ukendte sange af ligeså høj kvalitet.

Nu får I uddrag fra både fødslen og genfødslen af Den Danske Sang, og dermed ønsker vi at vise, hvilke forskelle der karakteriserer de to perioder. Måske sådan kan vi tilnærme os et svar på, hvad den danske sang egentlig er, og hvordan den lader til at forblive et grundelement i den danske musiks ånd.

Der er hermed sket en justering af det tidligere udmeldte program, som udelukkende handlede om Weyse og Ingemanns Morgen- og aftensange.

Entré: 100 kr.

 

Fredag den 6. september 2019 kl. 16.30 i Munkekælderen i Korsbrødregården

Cafékoncert

Simon CarlanderSimon Carlander - finsk guitarist

Et underholdende og muntert program med svensk, finsk og spansk guitarmusik.

Program:

Robert de Visée: Suite i h-mol

Isaac Albéniz: Granada, serenata og Asturias, Leyenda
(fra Suite Española)

Heitor Villa-Lobos: Fra Douze Études: Etudes Nos. 1, 3, 4, 7, 8, 11

P.O. Johnson: Bellmaniana (Suite på melodier fra Fredmans Epistler og Sange)

Einojuhani Rautavaara: Serenades of the Unicorn

Simon Carlander (f. 1959 i Finland) begyndte guitarstudier på Helsingfors Konservatorium under Juan Antonio Muro med videre studier på Det Fynske Musikkonservatorium under Jan-Inge Wijk med afsluttende diplomeksamen. Efterfølgende private studier med Timothy Walker i London og José Tomas i Alicante. Han har deltaget ved masterclasses med Julian Bream, Oscar Ghiglia og Timo Korhonen. Udover koncerter med sologuitar har han været solist i Heitor Villa-Lobos´ guitarkoncert med Odense Symfoniorkester og som kammermusiker med Det Jyske Ensemble. Han har lavet optagelser i finske YLE og i Danmarks Radio. Simon Carlander spiller på en guitar bygget af José Ramirez III fra1976.

Fri entré. Der er mulighed for at købe drikkelse.

- og en udstilling med foredrag

Lørdag den 7. september 2019 kl. 15 - åbning af fotoudstilling og foredrag

TID – et fotoprojekt

TidMed fotograf Tina Eghoff og fængselspræst Kamille Nygaard

Om en fotoworkshop, en udstilling og bogen TID i samarbejde mellem otte indsatte fra det norske fængsel Berg uden for Oslo, det norske fotomuseum Preus samt fotografen og fængselspræsten.

Det filosofiske omdrejningspunkt for projektet var begrebet tid – hvad betyder tiden for den, der er indsat i et fængsel?

De otte indsatte, der meldte sig til at deltage, blev udstyret med kameraer og blev sat til gennem en kameralinse at reflektere over deres tid. I første omgang meget konkret. Men det blev hurtigt til mere fabulerende billeder, og siden kom der ord på, om hvad tiden rummer, hvad den gemmer på, og hvor øjeblikket kan føre os hen.

Tilsammen udgør de et ret enestående indblik i en verden, de fleste kun kender gennem fordomme og stereotyper.

Tidl. fængselsinspektør Jens Tolstrup åbner fotoudstillingen den 7. september kl. 15 ved en reception i Nyborg Vor Frue Kirkes nordre tværskib.

Alle er velkomne.

Udstillingen kan ses indtil 20. oktober 2019.

Der er foredrag om fotoprojektet i Korsbrødregården efter udstillingsåbningen. Fri entré.

Krigs- og krigergrave

Rundvisning på Nyborg Assistenskirkegård

Onsdag den 18. september 2019 kl. 17.00

FrihedskæmperplaketteMødested: Inden for hovedindgangen, Vestergade 38, Nyborg.

John Maalø Larsen fra Nyborg Lokalhistoriske Arkiv viser rundt på Nyborg Assistenskirkegård, hvor han vil fortælle om de gravsteder, der har relation til Anden Verdenskrig.

På kirkegården ligger ud over Kaptajn Wesenberg også Commonwealth soldater, tyske soldater og en enkelt sovjetisk krigsfange.

Fra den danske modstandskamp ligger en frihedskæmper, en krigssejler, og der er rejst en mindesten over Mogens Erik Nielsen, der var byleder for modstandsbevægelsen i Nyborg.

På kirkegården finder man også et minde for de søfarende, som mistede livet under Anden Verdenskrig, ligesom der her er begravet et stort antal tyske flygtninge.

 

Trompet & orgel

Onsdag den 9. oktober 2019 kl. 20          Køb billet her...

Koncert med Mads Lunde & Gitte Berggreen

Mads Lunde er uddannet på trompet fra Det Fynske Musikkonservatorium, og Gitte Berggreen er uddannet på orgel fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium.

Begge har de deres daglige gang i Nyborg: Gitte Berggreen er organist i Nyborg Vor Frue Kirke, og Mads Lunde er freelance-musiker, er født og bor i Nyborg og underviser bl.a. i Nyborg Musikskole.

På programmet er bl.a. Haydns trompetkoncert.

Entré: 50 kr.

Musica Ficta og John Dowland

Onsdag den 30. oktober 2019 kl. 20          Køb billet her...

3. koncert med Vor Frue Kirkes husensemble i 2019: Musica Ficta og dirigent Bo Holten

Englænderen ved hoffet - Musik af John Dowland

Musica FictaFå musikpersonligheder fra renæssancen høster den samme berømmelse som den engelske lutenist John Dowland, og så havde han tilmed en tæt tilknytning til Christian 4.s hof i Danmark.

John Dowland (1563-1623) rejste Europa rundt som kendt og anerkendt lutvirtuos, og modtog store pengebeløb præcis som vor tids popstjerner. Således endte han også i København hos den kunstinteresserede Christian 4., som aldrig ville nøjes med det næstbedste, når det gjaldt moden inden for europæisk hof-underholdning.

Dowland opholdte sig ved det danske hof i omkring otte år, og selvom den melankolske englænder efter sigende kedede sig gevaldigt i det – i sammenligning med London – provinsielle København, producerede han meget musik, mens han var her. Særligt er han kendt for sine tre samlinger med sange ”Book of songs”, hvoraf de to sidste udgivelser må være komponeret i løbet af hans tid i Danmark. Sangene er skrevet for solostemme og lut, men Dowland arrangerede også selv alle sangene for firstemmig vokalgruppe i den madrigal-stil, som havde været højeste mode i hele Europa i slutningen af 1500-tallet.

I efteråret 2019 præsenterer Vokalensemblet Musica Ficta og Bo Holten en koncertrække kun med John Dowlands musik. Udgangspunktet er hans tre ”Book of songs”, som vi både opfører for solosang med lut og i ensemble, men vi vil også undersøge hans produktion af religiøs musik og give et samlet billede af den store komponist. Bo Holten vil indføre publikum i perioden og John Dowlands liv, særligt med henvisning til hans danske tilhørsforhold.

Gæstemusiker: Andreas Arend, Lut

Medvirkende:
Daniel Carlsson
Tobias Aabye Dam
Eva Wöllinger-Bengtsson
Lauritz Jakob Thomsen
Christine Nonbo Andersen
Josef Hamber
Rasmus Kure Thomsen
Ann-Christin Wesser Ingels

Musica Ficta er et professionelt vokalensemble, dannet i 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dens afskygninger står i centrum. Musica Ficta favner et meget bredt repertoire. Ensemblets speciale er dog musikken fra middelalder og renæssance, hvor komponisterne ikke skrev deres store værker for symfoniorkestre, men for den menneskelige stemme. Musica Fictas kunstneriske leder og dirigent, Bo Holten, er blandt verdens førende på dette felt.

Entré: 100 kr.

Julekoncert

Tirsdag den 10. december 2019 kl. 20          Køb billet her...

Kaya Brüel - Nyborg Harmoniorkester - Nyborg Vor Frue Kirkes kor

Dirigenter: Jesper Rosenkilde og Claus Tolstrup

En festlig og underholdende julekoncert med den kendte danske sangerinde og Nyborgs egne korsangere og musikere.

Entré: 120 kr.

Dørene til kirken åbnes kl. 19.20. Evt. resterende billetter sælges ved døren fra kl. 19.30.