Kirkesiden

Her bringes artikler fra kirkesiden i Lokalavisen Nyborg. Den seneste kan læses herunder; en række tidligere artikler kan findes under Tidligere artikler.

Tillykke til årets konfirmander!

Af Hans Bredmose Simonsen

Børnesagens Fællesråd 2018

Billedet er fra plakat til Børnesagens Fællesråds Konfirmationsindsamling 2018, tegnet og doneret af billedkunstner Peder Stougaard.

Kører man gennem det danske landskab en søndag formiddag, ser man flag og fyldte parkeringspladser ved landets kirker. Ingen er i tvivl om, at her holdes der fest. Men hvorfor vælger langt de fleste unge at blive konfirmeret?

TV2 har lavet en dokumentar, ”Mit livs konfirmation”, som handler om 5 meget forskellige unges konfirmationer – om forberedelserne, selve festen og om alle tankerne bag den store dag. For dem er konfirmationen langt mere end gaver og fest. Det er en begivenhed, hvor det bliver fejret, at man er ved at blive et ungt, selvstændigt menneske, der skal finde ud af, hvem man er, hvad man tror på, hvad man vil være med til, og hvad man ikke vil være med til.

Konfirmanderne er meget bevidst om, hvorfor de vælger at blive konfirmeret, de har gjort sig både eksistentielle og religiøse overvejelser. Og så er konfirmationen en betydningsfuld mulighed for at samle familien. Fire af konfirmanderne i serien er skilsmissebørn, og det betyder noget for dem at sidde sammen denne ene dag med alle de mennesker, der holder af dem, og som de selv holder af. At alle kan være sammen, selv om man ikke lever sammen til hverdag, er noget af det, konfirmanderne fremhæver som særligt værdifuldt. Som en af konfirmanderne udtrykte det: ”Alle mine yndlingspersoner var samlet og glade for at kunne fejre mig.” Og så fortsætter han: ”Jeg har altid troet på Gud, og jeg forbinder troen med noget varmt og trygt, fordi den minder mig om min mormor, som nu er død. Det var hende, der tog mig med i kirke som barn, og lige inden hun døde, gav hun mig et kors, som jeg har hængende ved min seng. I en periode, hvor jeg blev mobbet i min gamle skole, gav det mig altid en form for håb at kikke på det kors og tænke: i morgen skal alt nok blive godt,” fortæller han.

Konfirmanden i udsendelsen har oplevet gudstjenesten som et helle. Og det er netop, hvad den er. Et sted, hvor vi hører, at vi er elsket af Gud, sådan som vi er. Det har mennesker altid haft brug for at høre. Men i vores moderne verden er det vigtigere end nogensinde. For uden for kirken får vi at vide, at vi skal blive bedre. Vi evaluerer børn og unge, vi lærer dem, at de skal bruge deres liv på at forbedre deres CV. Og så skal de blive slankere og smukkere. Kikker man på næste uges tv-program, optræder der udsendelser som ”De perfekte piger”, ”Kan jeg blive perfekt?”. Der tilbydes kosmetiske operationer, større bryster og mindre bryster, fedtet kan flyttes ved operationer, der kan gøre dig smuk og succesfuld. Det er ikke så sært, hvis de unge bliver ulykkelige og ensomme, hvis de tror, de skal være en anden end den, de er. Det er ganske enkelt et symptom på en syg kultur.

Konfirmationen er en modkultur. I den siges det: I er dejlige, som I er. Små og store, tykke og tynde. I er elsket, ikke kun af jeres forældre, men også af den Gud, der har skabt jer. Det er så stort, at det skal give jer livsmod. Og vi vil gerne være med til at fejre jer! Tillykke til årets konfirmander!